Ambrowiec

Posted on June 6th, 2008 in Uncategorized by admin

Ambrowiec balsamiczy (Liquidambar styraciflua) - gatunek drzewa pochodzący z Ameryki Północnej.

Pokrój
Dorasta do 45 m wysokości przy dosyć wąskiej koronie i krótkich konarach.
Kwiaty
Wiatropylne, rozdzielnopłciowe, niepozorne. Kwiaty męskieżółtawe, zebrane w gronach, kwiaty żeńskie zielonkawe, kuliste rosną na długich szypułkach. Kwitnie w maju.
Owoce
Zdrewniałe torebki zebrane w owocostany wyglądające jak kolczaste kulki na długim ogonku.
Liście
podobne do liści klonu tylko bardziej powcinane z piłkowanym brzegiem. Jesienią pięknie się przebarwiają (czerwono, a nawet fioletowo!)

Wymagania- wymaga żyznej gleby. Odznacza się niewielką mrozoodpornością.

Zastosowanie

Balsamiczna żywica ambrowców używana jest w medycynie, przemyśle kosmetycznym i spożywczym (kiedyś aromatyzowano nią gumę do żucia).

Bibliografia:

Seneta W., Dolatowski J. ‘Dendrologia’, PWN Warszawa 2000

Tags: , ,

Post a comment

You must be logged in to post a comment.